Hoe kan ik SPAM-mails herkennen?
We hebben allemaal wel eens een ongewenste e-mail in onze inbox ontvangen, en steeds vaker zijn die zo goed opgemaakt dat ze helemaal echt lijken. Maar hoe kun je spam-mails snel identificeren en jezelf beschermen tegen hun potentiële gevaren? Hier zijn 4 eenvoudige stappen om spam te herkennen.
O ja, zorg er natuurlijk voor dat je bij twijfel nergens op klikt. Niet beantwoorden, geen bijlages openen en niet op “uitschrijven” klikken dus! Bij twijfel neem je best rechtstreeks contact op met de zogezegde afzender of surf je zelf naar de website i.p.v. door te klikken op een knop.
1
Het e-mailadres
Let op afzenders die je niet herkent of e-mailadressen die willekeurig lijken. Legitieme organisaties gebruiken meestal professionele e-mailadressen. Hackers zijn echter zeer creatief in het maken van e-mailadressen die echt lijken. Soms vervangen ze de letter ‘0’ door een nul, krijg je plots een e-mail die maar één s bevat waar er twee zouden moeten staan of laten ze subtiel één letter weg.
Belangrijk om te onthouden: net zoals jijzelf kan een spam-zender kiezen welke naam jij te zien krijgt als afzender. Zo is dit bij mij “Papers & Pixels” maar kan ik dit evengoed aanpassen naar “CEO van Telenet“. Mocht ik dan een e-mail verzenden met e-mailadres ceo@telnet.be...
De gouden regel is dus: kijk altijd eerst grondig naar het e-mailadres!
2
Verwacht ik een e-mail?
Vraag je ook altijd af of je wel een e-mail verwacht. Krijg je plots een e-mail met een bestelbevestiging voor een offerte die je nooit opgemaakt hebt, of moet je plots een betaling uitvoeren die normaal via een andere weg verloopt? Dan mag je er zeker van zijn dat het om spam gaat.
3
Te mooi om waar te zijn
Wees op je hoede voor aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn. Als het lijkt alsof je een loterij hebt gewonnen zonder deel te nemen, is het hoogstwaarschijnlijk spam. Als een Afrikaanse prins jou zijn erfenis wil schenken, dan heb ik helaas ook slecht nieuws voor jou… 😉
4
Laat je niet bang maken
Wordt er gedreigd met een stopzetting van een (al dan niet onbestaand) contract? Of is er meteen dreiging dat ze een deurwaarder op je af zullen sturen? Laat je niet bang maken, een normaal functionerend bedrijf zal zelden zo’n ingrijpende stappen nemen zonder persoonlijk contact op te nemen.
!!!
Wat moet je doen met spam?
Onthoud: je kunt spam het beste negeren en verwijderen. Reageren, je uitschrijven of persoonlijke informatie verstrekken kan je in nog meer problemen brengen. Bescherm jezelf en je gegevens door alert te blijven op verdachte e-mails en alleen te communiceren met vertrouwde bronnen.
Altijd de laatste tips & tricks ontvangen?
Vraag een vrijblijvende offerte voor je logo!
Papers & Pixels
Wij ontwerpen stijlvolle logo's, huisstijlen en drukwerk en dito websites. Samen met de juiste online marketing streven wij naar resultaat voor jouw bedrijf of onderneming!